Cataracta este o boală care atacă ochiul și se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui.

Se clasifică în mai multe categorii:

PicMonkey-Collage1

CATARCATA CONGENITALA

Este consecința unui proces patologic intrauterin. Are diferite forme: zonală, capsulară anterioară, capsulară posterioară și nucleară, dar nu progresează. Se poate trata prin secționarea unei porțiuni a irisului și a capsulei cristaliniene.

Cataracta este o stare degenerativă a ochiului în care cristalinul devine treptat tot mai opac iar vederea devine înceţoşată. În timp ce cataracta poate apărea ca rezultat al altor boli ale ochiului, ea se dezvoltă în cea mai mare măsura din cauza înaintării în vârstă. De fapt, se spune că fiecare din noi am avea cataractă dacă am trăi până la o vârstă înaintată.

Apare în urma tulburării nutriției cristalinului la unele persoane trecute de vârsta de 50 de ani, cel mai des din cauza diabetului zaharat. Se caracterizează prin schimbarea treptată a culorii pupilei în alb-cenușiu, scăderea progresivă a vederii și, uneori, prin dublarea sau deformarea imaginii. Poate fi evitată prin extragerea cristalinului și înlocuirea lui cu o lentilă biconvexă de 10 dioptrii sau prin folosirea ochelarilor.

Simptomele uzuale ale cataractei sunt:
– Înceţoşarea vederii, fără senzaţie de durere
– Nevoia schimbării dese a prescripţiei de ochelari
– Lumina devine prea orbitoare
– Culorile par fade şi maronii
– Vedere nocturnă slăbită
– Sensibilitate la lumină / lumina pare prea slabă.

CATARACTA TRAUMATICA

Reprezintă o urmare a lezării capsulei cristaliniene prin lovituri.

Prevenire
Din moment ce ce nu exista nici un mod de a preveni cataracta, exista câteva lucruri pe care le putem face pentru a limita sau a încetini formarea ei. De exemplu, moleculele instabile, cunoscute ca radicali liberi, pot distruge celule ale ochiului, fapt ce poate duce la grave probleme de vedere, cum ar fi cataracta. Studiile au arătat că mineralele şi vitaminele antioxidante pot ajuta la combaterea radicalilor liberi şi la încetinirea sau prevenirea bolilor asociate cu aceştia. Nu ezitaţi să întrebaţi doctorul dacă e bine să luaţi un supliment vitaminic, cum ar fi Ocuvite de la Bausch & Lomb. De asemenea, protejându-vă ochii de lumina solară puternică puteţi încetini formarea cataractei.

CATARACTA COMPLICATA

Este consecința unor boli intraoculare (iridociclită, glaucom ș.a.). Singura metoda de tratament este operatia. Nu exista metode cunoscute de prevenire a cataractei.
Peste 70% din oamenii sanatosi, pot face cataracta, dupa varsta de 65 de ani.

Prin operatie, medicul inlocuieste lentila opacifiata, din interiorul ochiului, cu un cristalin artificial. Cristalinul artificial nu se mai strica.
Este o operatie usoara, de rutina, ce dureaza aproximativ 7-10 minute. Operatia nu doare, se face fara internare, cu anestezie locala. Sansele de reusita sunt de peste 95%.

CATARACTA RADIATIVA

Este rezultatul expunerii la radiații ionizante (neutroni, raze Roentgen). Pe vremuri, cand cineva era diagnosticat cu cataracta, i se spunea ca trebuie sa astepte ca sa “se coaca”, astfel oamenii deveneau orbi, pana la operatie. In zilele noastre, datorita evolutiei tehnicii, operatia de cataracta se face in momentul in care dispare confortul vizual.

Tehnica operatorie folosita pentru a extrage cristalinul “copt”, presupunea o incizie (taietura) larga, de peste 1 cm, care trebuia cusuta. Astazi, operatia cu ultrasunete, cea mai sigura metoda, presupune o microincizie, de aproximativ 2 mm.

Pe scurt, este bine ca pacientul sa se prezinte la medic in momentul in care constata modificari ale modului in care vede.