De-a lungul timpului, vederea poate suferi schimbări din mai multe cauze.

Majoritatea acestora au ca punct de plecare refracţia, mecanismul prin care o imagine este proiectată pe retină.

Aceste erori afectează acuitatea vizuală, însă pot fi corectate cu ochelarii corecţi.
Alte cauze pot fi tulburări ale ochiului sau ale nervului optic, care pot genera în alte probleme, mai mari, ce nu pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor.
Am listat unele dintre cele mai frecvente boli ale ochilor:
Hipermetropia
În cazul acestei boli, imaginea se formează în spatele retinei şi nu pe aceasta. Acest fapt poate fi cauzat de faptul că globul ocular este prea mic sau puterea de focalizare este prea mică.
Hipermetropul vede bine la depărtare, dar pentru vederea de aproape, pentru scris şi citit, are nevoie de lentile convergente sau biconvexe.
Prezbiţia
Prezbiţia sau vederea obosită este o afecţiune care are legătură cu înaintarea în vârstă şi presupune lipsa de elasticitate a cristalinului, care determină ochiul să îşi piardă capacitatea de a focaliza şi deci îi este mai dificil să vadă obiectele apropiate. Prezbiţia este un efect natural al procesului de îmbătrânire, afectează toată populaţia şi nu poate fi corectată chirurgical.
Miopia
Şi miopia este o boală determinată de modul de refracţie a imaginii. Este de fapt un exces dep otenţă optică, care se măsoară în dioptrii negative. Imaginea se formează înainte de a ajunge pe retină şi, deşi corneea şi cristalinul focusează corect, imaginea văzută la depărtare este uşor ştearsă. Miopia se tratează cu lentile divergente, dar poate fi tratată şi chirurgical.
Daltonismul
Este incapacitatea de a vedea anumite culori în forma lor normală. Ochiul daltonist confundă anumite culori şi îi este greu să distingă roşul, verdele, galbenul. Daltonismul este o boală genetică, ereditară.
Astigmatismul
Astigmatismul este un defect frecvent şi este determinat de refracţia greşită. Este localizat în principal în cornee, deşi poate apărea şi în cristalin sau retină. Persoanele care suferă de astigmatism au dificultăţi în a observa detaliile, atât la depărtare, cât şi în apropiere. Poate fi corectat cu ochelari sau operaţie laser.