Conjunctivita se manifesta prin inrosirea si inflamarea membranelor care acopera partea alba a ochiului si membranele interioare ale pleoapelor.

Conjunctivita este, de cele mai multe ori, cauzata de un virus sau de o infectie bacteriana, desi agentii chimici si afectiunile care stau la baza acesteia pot juca un rol important.

Este conjunctivita contagioasa?

Conjunctivitele virale si bacteriene sunt extrem de contagioase. Afectiunea poate fi usor raspandita prin spalarea precara a mainilor sau prin impartirea unui anumit obiect (spre exemplu un prosop) cu o persoana afectata. De asemenea, conjunctivita poate fi contactata si prin tuse si stranut. Copiii diagnosticati cu conjunctivita infectioasa ar trebui sa nu mearga la scoala pentru o scurta perioada de timp.

Conjunctivita alergica (cauzata de polen, parul de animale, cosmetice si parfumuri) si conjunctivita chimica (cauzata de produse chimice) nu sunt contagioase.

  • Simptom: roseata ochilor

Inrosirea ochiului este un simptom tipic, indicator al conjunctivitei. Conjunctivita este o conditie comuna si in rare cazuri devine atat de grava incat sa provoace deteriorarea vederii.

  • Simptom: pleoape umflate si rosii

Simptomele de conjunctivita infectioasa incep de obicei la un ochi si se raspandesc si la celalalt in cateva zile. Simptomele de conjunctivita alergica implica, de obicei, ambii ochi, Umflarea pleoapelor este mai comuna in cazul conjunctivitelor bacteriene si alergice.

  • Simptom: lacrimare excesiva

Conjunctivitele virale si alergice sunt cunoscute pentru faptul ca organismul produce mai multe lacrimi decat de obicei.

  • Simptom: senzatie de mancarime sau de ardere a ochilor
  • Simptom: scurgeri ale ochilor

O scurgere clara, apoasa a ochilor este asociata cu conjunctivitele virale si alergice. Cand scurgerea este mai galben-verzuie, este posibil sa fie vorba de conjunctivita bacteriana.

  • Simptom: Pleoape cu “crusta”

Daca va treziti cu ochii “blocati”, aceasta senzatie poate fi cauzata de evacuarea care se acumuleaza in timpul somnului de la conjunctivita.

  • Simptom: sensibilitate la lumina

Conjunctivita poate provoca o sensibilitate usoara la lumina. Persoanele care prezinta simptome severe, cum ar fi modificari ale vederii, sensibilitate severa la lumina sau dureri mari, pot avea o infectie care s-a raspandit dincolo de conjunctivita si ar trebuie sa fie reexaminata de un medic.

  • Simptom: senzatia ca aveti ceva in ochi

Puteti sesiza un sentiment neplacut care va lasa impresia ca aveti ceva in ochi.

Diagnosticul conjunctivitei

Un medic poate diagnostica conjunctivita doar prin semnele si simptomele distinctive. Cu toate acestea, este posibil sa fie necesar un test cu lampa cu fanta. In unele cazuri, un tampon de evacuare de la ochi este trimis la un laborator pentru ca medicul specialist sa poata determina cauza.

aj pe care ati folosit-o in perioada in care ati fost infectat.Cand conjunctivita este ceva mai mult

Conjunctivita persistenta poate fi un sem al unei boli din organism. Cel mai adesea acestea sunt bolile reumatice, cum ar fi artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic. Conjunctivita este, de asemenea, observata in boala Kawasaki (o boala rara asociata cu febra la sugari si la copii mici) si anumite boli inflamatorii intestinale, precum colita ulcerativa si boala Crohn.

Tratarea conjunctivitei

Conjunctivita bacteriana este tratata cu antibiotice (picaturi, unguent sau pastile) pentru a alunga infectia. Cele mai multe conjunctivite virale nu au un tratament specific (trebuie sa lasati virusul sa isi urmeze cursul, ceea ce de obicei dureaza de la patru la sapte zile). Simptomele conjunctivitei alergice ar trebui sa se imbunatateasca odata ce sursa alergiei este indepartata si alergia in sine este tratata. Conjunctivita chimica necesita spalarea prompta a ochiului afectat timp de cinci minute si consultarea unui medic.

Atenuarea simptomelor

Pentru a reduce durerea si pentru a indeparta scurgerile ochiului afectat, aplicati o compresa rece sau calda pe ochi. Asigurati-va ca folositi un prosop diferit de fiecare data pentru a evita raspandirea infectiei.

Cat timp este persoana afectata contagioasa?

In ceea ce priveste conjunctivita bacteriana, va puteti intoarce, de obicei, la locul de munca sau la scoala dupa 24 de ore de la momentul inceperii tratamentului cu antiiotice. In cazul conjunctivitei virale, sunteti contagios atata timp cat dureaza simptomele.

Prevenirea raspandirii conjunctivitei

Daca copilul dumneavoastra are conjunctivita, evitati sa atingeti zona ochiului si spalati-va pe maini frecvent, in  special dupa ce ati aplicat medicamente. Dezinfectati toate suprafetele si aruncati trusa de machi